Mirant l'altre dia a Wikipedia l'entrada sobre Elie Wiesel em va sorprendre que hi hagués tan poca informació i amb tants errors. Vaig mirar com anava allò d'introduir-hi informació i hi vaig incloure un petit paràgraf al final. Recarregant la pàgina per veure si el meu text hi sortia inclòs, vaig veure que sí però seguidament vaig fer una foto de pantalla per si -en aquests temes és d'esperar- desapareixia el meu text.
No van passar gaires minuts, vaig recarregar la pàgina i... oh, meravella! algú s'havia encarregat d'esborrar la meva aportació desinteressada.
Trobo molt bé que a Wikipèdia hi hagi sistemes de control, però en el cas de la meva aportació -verídica i comprovable- el fet que algú l'anul·lés, respon, més que a un control, a la mà negra de la censura.
El text afegit comença amb: "Como nota a destacar..." (clica la foto). Qui vulgui comprovar les meves observacions només ha d'agafar el llibre "Night". Em sembla que ara n'hi ha una versió en català.Després la gent s'escandalitza de com es pot arribar a cremar llibres. Jo ho dic clarament i sense cap rubor: Si un dia arribés a manar -no passarà mai, que ningú s'esveri- aquest llibre i alguns altres per l'estil, els prohibiria per alienadors, falsos, demagògics i perillosos. Se'n podria parlar per analitzar-los, però em cuidaria de que aquesta "basura" no arribés a mans de gent incauta i crèdula. I ho diria en públic, amb la cara ben alta, sense amagar-me en ambigüitats, i amb la consciència tranquil·la.
Que quedi clar: un llibre equival a la veritat de la mateixa manera que els cabells blancs i la vellesa equivalen a la honorabilitat. Tal com hi ha vells corruptes que es mereixen la presó també hi ha llibres que mereixen ser retirats de la circulació.
Llàstima; m'hauria agradat que Wikipedia tingués aquesta informació. Seguirem intentant-ho.
"Recientemente se ha descubierto que Wiesel sería el presunto usurpador de la identidad de un judío llamado Lazar Wiesel tatuado con el número "A-7713", quien incluso también habría sido el verdadero autor de la novela que más fama le dio a Elie Wiesel, La noche (1956-1958), y por la que recibió en 1986 el Premio Nobel de la Paz."
ResponEliminaEste texto está extraído de la entrada sobre Elie Wiesel en la Metapedia, una enciclopedia que me permito recomendar a aquellos que no la conozcan, y donde seguramente tu comentario habría sido bien recibido, y por supuesto, no censurado.
Soy consciente de que este es un blog en catalán, espero disculpes que conteste en castellano, porque aunque puedo entenderlo no soy capaz de expresarme en él.
Un saludo